İnsülinden Kurtuldum ! Peki Ya Sonrası

Şeker (diyabet) hastalığı öldürücü bir hastalıktır. Körlük, kalp krizi, ayakların kesilmesi ve böbrek yetmezliği gibi bir çok riskli durumu vardır. Eğer doktorunuzun size uyguladığı tedavileri aksatmadan yerine getirirseniz bunların hiç biri olmadan sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilirsiniz. Peki nedir bu diyabet ?

Vücudumuzda pankreas salgı bezinin yeterli miktar da insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Bir kişinin diyabet olup olmadığı açlık kan şekeri ölçümü veya oral glikoz tolerans testi yapılarak ortaya çıkar. Açlık kan şekeri ölçümü 95-120 mg/dl olması gizli şeker sinyali de olabilir. Açlık kan şekeri ölçümü sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını göstermektedir. Oral glikoz tolerans testi sonrası glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir.

3 ay önce bana da tip 1 diyabet teşhisi konulmuştu. Tip 1 diyabeti genelde bebeklik ve ergenlik dönemlerinde oluşabilen bir hastalıktır. Bir anda ortaya çıkabilir. Tedavide mutlaka insülin gereklidir. Bana da teşhis konulduktan sonra, direk insülin ile tedaviye başlamıştım. Şeker teşhisi konulduğu gün hemen diyete başladım. Pek çok insan için diyete başlama kararı almak zordur. Bu kararı sürdürebilmek daha da zordur. Hayatınızda bazı küçük değişikliklerle bu süreci daha kolay hale getirebilirsiniz. Ben hem sağlığım için hemde doktorun tavsiyesi üzerine diyete başladım. Şu anda çok çok iyiyim. Unutmayın her şey tek bir adımla başlar.

Kasım ayında 76 kiloydum. Şimdi ise 67.7 kiloyum. Sadece diyetime ve sporuma özen göstererek yaklaşık 4 ayda 8,3 kilo verdim, bu gayet iyi bir sonuç. Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesin’de ölçülen ilk şeker değerlerim HbA1C 7  – Şeker 137 çıkmıştı. Sonrasında beni Konya’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’ne yönlendirdiler. Fakat orada Aksaray’da ki doktorun istediği tahliller yapılmıyormuş. Sonrasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittim. Orada tahliller yapılıyormuş Allahtan. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan testlerden sonra şeker değerim HbA1C 6.9 – Şeker 133 çıktı. Aksaray’a geldiğimde Konya’da ki sonuçları burada ki doktora gösterdim ve benden tekrar tahliller yaptırmamı istedi. Sonuç da pek fark yoktu HbA1C 7  – Şeker 127 çıkmıştı.

Velhasıl kelam 3 ay sonra kontrol için Konya’ya tekrar gittim ve benim doktorum uzman olup görev yerini değiştirmişti, haliyle üzüldüm biraz. Ama sağ olsun sekreter hanım beni yine bayan doktora yönlendirmişti. Yeni doktorum benden tekrar tahliller istedi. Sonuç HbA1C 6.9 – Şeker 117 çıkmıştı. Şeker de baya bir düşüş olmuştu fakat HbA1C (glikoza bağlanmış hemoglobin) değerim yine aynıydı.
Gelelim asıl konuya. Sonuçlarımın geneli negatifti. Doktorum sonuçlarımı aldı ve hocasına göstermeye gitmişti. Geldiğinde, artık insülin kullanmayacaksın, bundan sonra insülin yerine hap tedavisi ile devam edeceksin dedi. Şekerim düşük ama HbA1C (glikoza bağlanmış hemoglobin) değerim aynı olduğu için tam teşhis koyamadıklarını 3 ay hapı kullandıktan sonra ki kontrol de net bir teşhis konulacağını söyledi. (TİP 2 TEŞHİSİ KONULDU.)

3 ayın ardından insülin’den kurtulduğuma çok sevindim. Çünkü çok strese giriyordum, iğneyi yapacağım zaman korku oluyordu, bazen etin sert yerine iğneyi yapıp kendi canımı yakıyordum. Hap kullanmam benim için daha iyi oldu diyebilirim. Bundan sonra ne yapıp ne edip sağlığımı daha da kontrol altına alıp, insüline tekrar dan başlamak istemiyorum. Olay bundan ibaret.

Benim daha da iyi olmam için, sizin güzel, motive edici yorumlarınızı bekliyorum. Uzun bir yazı oldu ama detaylı bir şekilde belirtmek istedim. Hatalı cümlelerim, kelimelerim illa ki olmuştur, sürç-i lisan ettiysem affola.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda GetirBüyük deposunda Vardiya Amiri olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

8 yorum

Galip Yavuz  -  12 Mart 2018 / 06:26

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun, ben de bir hafta kadar önce tip 1 diyabet hastası olduğumu öğrendim, belki abartıyorum gelebilir size ama dünya başıma yıkıldı, nereye baksam tip 1 in ne kadar zararlı olduğuyla ilgili yazılar videolar görüyorum, tip 1 den nasıl kurtulduğunuzu (insülinden) rica etsem anlatır mısınız ?

Yanıtla

Merhabalar Galip bey. Teşekkür ederim, size de geçmiş olsun.

Yazıda da belirttiğim gibi HbA1C 7 – Şeker 127 iken 3 ay sonra HbA1C 6.9 – Şeker 117 çıkmıştı. Şeker de baya bir düşüş olmuştu. Doktorum da tedaviyi değiştirip iğne yerine hap yazdı.

Ağzı olan konuşuyor maalesef. Siz sıkıntı stres yapmadıkça, boğazınıza dur dedikten sonra, diyetinizi, sporunuzu aktif bir şekilde yaptıktan sonra hiç bir şey olmaz. İlk zamanlar bende korkuyordum fakat arkadaşımın desteği sayesinde ayakta durdum, şekeri unutmaya çalıştım ve 1 ay önce de işe başladım.

İş yoğunluğundan hasta olduğumu unuttuğum bile oluyordu. Hatta sizin yorumunuzu gördükten sonra kafa dank etti 🙂

Mutlu olun yeter. Gerisi Allah’a emanet.

Yanıtla
Şahin Akyol  -  16 Kasım 2018 / 11:44

Sanırım size ilk kez tanı koyan ve sizi tip1 diyabet tedavisi için olmazsa olmaz olan insülin kullanmaya başlatan dr.hata yapmış yanılmış size tip2 denebilir ve sizede insülin tedavisi önerilebilir ancak zorunlu değildir.Tip 1 de ise insülin kullanımı bir zorunluluktur.

Yanıtla

Yazıyı düzenlemiştim fakat güncellemeyi unutmuşum. Evet doktorun hatası olabilir. Ama çok geçmeden netlik kazandı ve TİP 2 teşhisi konuldu.

Yanıtla

Aynn oyle dogru konusmussun doktoru tip 2 duyabetli hastaya tip 1 diyabet tanisi koymus olmali . Cunku tip 1 diyabet hastasi unsilini brakmaz aksi halde kotu sonuclar alir

Yanıtla
Mustafa Kardi  -  27 Ocak 2019 / 13:15

Umarım tez zamanda iyileşirsin. Sağlıklı yılların olsun.

Yanıtla

Tip 1 diyabet 3 ay diyet yapmakla geçecek bir hastalık değil. Size ilk teşhisi koyan doktor belki de yaşınızdan dolayı size tip 1 teşhisi koymuş. Be lütfen siz de konuya çok fazla hakim olmadan bu başlıkla bir yazı yazmayın. Binlerce hasta var, her gün yeni bir umut ışığı arıyor bu hastalıktan kurtulmak için, sizinki gibi boş yazılar da hayal kırıklığına uğratıyor insanları.

Yanıtla

Hastalığın geçip geçmeyeceğini doktorlardan başka kimse bilemez. Evet ilk teşhisi koyan doktor hata yapmış olabilir ki çok geçmeden hastalığım netlik kazandı ve TİP 2 teşhisi konuldu. Başlığı ve içeriği dikkatli okursanız eğer anlarsanız. Ben diyabetten kurtuldum demedim. İnsülin iğnesinden kurtuldum ve hapa döndüm. Diyabetten kurtulmuş olsaydım yazı başlığını Diyabetten Kurtuldum olarak yazardım. İnşallah ben dahil tüm hastalar iyileşir. Herkes sağlığına kavuşur, tek dileğim bu.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir