Kendinizi Sabote Ediyor Olabilirsiniz

İnsanların tamamının içinde aslında kendinin en iyi versiyonu bulunuyor. Kendinin en iyi en gelişmiş şekli olmaya giden yolda çeşitli başarısızlıklar yaşanabilir. Çoğumuz başarısız olduğumuzda çevremizi, bizim dışımızdaki etkenleri suçluyoruz. Oysa işin aslında tek suçlu kendimiz olabiliriz. Yani kendi kendimize gol atıyor, kendimizi sabote ediyor olabiliriz. Peki, kendini sabote etmek nasıl olur? İnsan kendi kendini neden sabote eder?

Kendini Sabote Eden Kişilerin Ne Tür Özellikleri Vardır?

Hayatta herkes pek çok başarısızlıkla karşı karşıya kalır. Bu başarısızlıklardan kimileri ders alır ve tekrar başlar, kimileri ise tek başarısızlıkta pes eder ve vazgeçer. Vazgeçmekle de kalmaz, bu başarısızlık için çevreyi suçlar.

1. Duygusal Ve Kırılgandırlar

Bu tür kişiler ilk denemede başarısız olduktan sonra aşırı kırılır. Denemekten vazgeçer, başarısızlıklarını hayatına genelleme odaklıdırlar.

Çözüm: Mücadeleye devam etmek gerekli, çalınan kapılar herkes için zaman zaman kapanıyor. İlk kapanan kapıda vazgeçmeyip yeniden ve yeniden devam etmeli, kendi kendinize başarısızım, kötüyüm dememelisiniz. Bu şekilde söylemek kendini sabote etmek olur ve ardından bir başarı gelmesi imkansızlaşır.


2. İçsesleri Olumsuzdur

İçeriden birisinin size sürekli “başarısızsın, yapamazsın” gibi şeyler söylediğini düşünün. Bu tür sesler sürekli devam ederken yeni girişimlerde bulunmak çok zordur.

Çözüm: Bu sesi susturun, duymayın. Hedefinize yılmadan ilerleyin.


3. Başarısızlık Korkuları Vardır

Bazı insanlar başarısızlıktan çok fazla korkarlar. Bu kişiler genellikle geçmişlerinde başarısızlık duygusunu fazlaca yaşamış olan kişiler arasındandır. Bu korku kişileri bazen hızlandırır, azimli yapar. Ama bazı kişilerde ise başarısızlık korkusu, başarısız olmayı kabullenmiş ya da başarısızlık duygusunu daha önce yaşadığı için tekrar yaşamak istememe şeklinde ortaya çıkar. Bu kişiler geçmişte başarısız olma duygusunu derinden yaşadıkları için bu duyguyu tekrar tatmamak adına yeni girişimlerde bulunmaya kalkışmazlar. Başarılarını sınayacak ortamlara girmezler.

Çözüm: Hayatta fırsatlar her zaman karşımıza çıkmıyor. Sadece başarısızlık korkusu yüzünden bu fırsatları kaçırmamak gereklidir. Başarısızlık duygusundan kaçınarak hayatta bir şey elde edilemez. Kaçınmayı bırakıp, o korkunun çocukça olduğunu düşünmek, başarısız olabilmeyi de kabul edip bunun yeni atılımlara engel olmadığını bilmek gerek.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda GetirBüyük deposunda Vardiya Amiri olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

3 yorum

Evet, kendimizi sabote ediyor olabiliriz veya kendimizi olumlu anlamda kandırıyor olabiliriz. Peki, bunu nasıl aşabiliriz? sizi blog sözlük üzerinde gördüm ve takip ettim. En çok okunan bloglardan biri olmak istiyorum. Sizce kendimi sabote mi ediyorum? Yoksa hayal mi kuruyorum? Yoksa gerçekçi miyim? Yazılarınızı takip ediyor olacağım 🙂

Saygılarımla

Yanıtla

En çok okunan bloglardan biri olmak istiyorsanız eğer sabretmeniz gerekiyor. Belki 2 yıl belki de 10 yıl. Dedim ya, hayatta fırsatlar her zaman karşımıza çıkmıyor. Bazen bu fırsatları kendimiz oluşturmamız gerekiyor ki önümüzde bir yol açılsın. Hedefinize yılmadan ilerleyin mutlaka güzel bir kapı çıkacaktır.

Güzel yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim, her zaman beklerim.

Yanıtla

Çevrede tutulmaması gereken insan tipi#1

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version